L' àlgebra és una de les principals branques de les matemàtiques. El terme ve de l'àrab al-jabr (الجبر) i significa "restauració". La paraula prové del títol d'un llibre, escrit pel matemàtic persa Al-Khwarazmí. El llibre s'anomena Al-Kitab al-muhtasar fi hirab al-jabr wa-l-muqabala, que vol dir Llibre condensat del càlcul per restauració i reducció.
---------------------------------------------------------------------
A classe l'altre dia vam vore un troç de la pel·lícula, El codi da Vinci. Per això a continuació deixaré informació d'alguns conceptes que van eixir a la pel·lícula.
Número auri:
El número auri, va ser descobert en l'antiguetat com a relació o proporció. La seua proporció es troba a figures geometriques, en les part d'un cos o a la natura.
Número auri: 1,618033...
El pentacle:
Un pentacle, també anomenat pentalfa, pentagrama, pentàngle o estrela pitagórica, és una etrela de cinc puntes. S'ha utilitzat en diferents cultures amb diversos significats. Apareix molt en manuscrits o amulets amb poders màgics.
Se li va donar un ús místic-màgic i un altre científic; parlaré del cièntific, que es el que ens interesa.
Pitágoras el va considerar molt, ja que ell va ser qui observà la seua relació amb la raó àuria. Gràficament, el número auri és la relació entre el costat del pentàgon regular i la recta que uneix dos vèrtexs no consecutius d'aquest.
Home de Vitruvi:
L'home de Vitruvi és un dibuix de Leonardo da Vinci, que el va realitzar a l'any 1492 en un dels seus diaris. El dibuix representa un home nu en dues posicions de braços i cames, dins d'un cercle i un quadrat. El cercle està centrat al melic i el quadrat als genitals. La relació entre el radi del cercle i el costat del quadrat és la raó àuria.
El dibuix representa l'estudi del cos humà, realitzat a partir dels textos d'arquitectura de l'arquitecte, escriptor i enginyer romà, Marc Vitruvi. D'ell procedeix el nom del dibuix.
L'home de Vitruvi apareix a la moneda d'un euro italiana.
Successió de Fibonacci:
La successió de Fibonacci és una successió de números naturals, basat en que cada nombre es la suma dels dos nombres anteriors.
Successió de Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233...
Criptex:
Un criptex és un dispositiu fictici, que s'utilitza per a ocultar secrets al seu interior. Ix a la novel·la de Dan Brown, El Codi da Vinci.
El criptex està envoltat de lletres o números que es giren formant paraules o combinacions. Quan s'alineen correctament, es pot accedir a l'interior.
Solament es pot obrir sabent la contrasenya, ja que a l'interior es troba el papir amb el secret enrotllat en una probeta amb vinagre, de manera que si el criptex es força o rep un colp, la probeta es trenca amb un mecanisme, arruinant el papir.
Divendres 13:
Es pensa que els divendres 13 son dies de mala sort perquè, el 13 d'octubre de 1307 l'ordre dels Cavaller Templaris va ser perseguida per la Santa Inquisició. A causa d'això, es va suposar que els cavallers feien celebracions paganes i practicaben la herejia. Alguns dels cavallers van fugir i van poder salvar-se. Els altres van ser assassinats i condemnats a la foguera.
A Espanya, Grecia i Amèrica Latina es consideren dies de mala sort els dimarts 13 i a Itàlia els divendres 17.